česky english
Dnes je Úterý, 27. září 2016 a svátek má Jonáš

obalka

Data Security Management

 

ROČNÍK: 2016

ČÍSLO: 2

TÉMA: Osobní údaje a jejich ochrana (zaměřeno na právní věci)

 

VYŠLO: 30.6.2016

Články označené rr prošly odborným recenzním řízením.
Články označené firemním logem jsou komerčními prezentacemi.

 

 

Pochválena buď ochrana osobních údajů …a stojí o ni vůbec někdo?

strana
3
Richard Michálek
Úvodník DSM ikona
Rozhovor s Richardem Claytonem strana
6
Václav Matyáš
Bez reálných dat by nebyl pro praxi přínosný výzkum možný. Důležitá je etika a přístup ke zpracování poskytnutých dat. Úskalí, možnosti výzkumu a přínosy analýzy informací v oblasti kybernetických útoků. Richard Clayton je ředitelem Cambridge Cloud Cybercrime Centre, University of Cambridge (UK). Snahou tohoto centra je vybudování jednoho z největších a nejrozmanitějších souborů dat o kyberzločinu, který by byl dostupný i dalším akademikům pro zkoumání kyberzločinu a hledání účinné obrany.

Pověřenci pro ochranu osobních údajů
rr strana
9
Igor Němec
Povinnost jmenovat pověřence pro ochranu osobních údajů pro orgány veřejné moci plynoucí z Nařízení Evropské unie očima bývalého předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Jaká bude ochrana osobních údajů dle EU?
rr strana
10
Martin Maisner
Článek přibližuje, co chystá General Data Protection Regulation (GDPR) z Evropské Unie, jaké principy jsou zde uplatněny a jak se GDPR dotkne společností a organizací zpracovávajících osobní údaje a ochrany našeho soukromí.
Zdravotní registry v České republice
rr
strana
12
Vladimír Smejkal
Článek analyzuje vývoj právních možností sběru a ochrany dat stáními institucemi, kde všude jsou citlivé zdravotní údaje o nás vedeny a co vše může stát dle zákona o nás schraňovat. Jak jsou tyto údaje chráněny a co zákony stanovují pro jejich umístění do zdravotních registrů. V neposlední řadě též popisuje, co přináší novelizace zákona o zdravotních službách č. 147/2016 Sb. vydaná s účinností od 1. 7. 2016.
ikona
Legální monitoring zaměstnanců
rr strana
18
Martin Najman
Nejen zákony, nové nařízení parlamentu EU, ale i soudní případy utváří právní prostředí pro monitoring zaměstnanců a možnosti zaměstnavatelů chránit svá aktiva. Jaké jsou tedy možnosti a náhled na tuto problematiku v právním prostředí ČR?
Aktuální trendy ve vzdělávání zaměstnanců
rr strana
22
Karin Gubalová
Pouze prokazatelný záznam o proškolení nestačí, pokud opravdu chcete, aby uživatelé bezpečnostní pravidla dodržovali. Několik tipů ověřených v praxi pro zajištění nesnadného úkolu zvyšování bezpečnostního povědomí.
Jak posílit bezpečnost internetu věcí rr strana
22
Jiří Sedlák
Internet of Things (IoT) se stane fenoménem budoucí doby. Miliardy drobných zařízení komunikujících přes Internet. Bezpečnost komunikace bude zásadní pro jejich funkcionalitu i pro naše soukromí.
Forenzní analýza mobilních telefonů – část II. rr strana
30
Jakub Kothánek, Jaroslav Kothánek
Druhá část série článků o forenzní analýze mobilních telefonů popisuje, jak účinně vytěžit zajištěné telefony, jaké zvolit nástroje a jak je použít. Zaobírá se technickou stránkou věci, vhodným hardwarem, softwarem a konkrétními postupy pro získání co nejvíce informací.
GreyCortex Mendel – bezpečnostní monitoring a analýza síťového provozu rr strana
35
Jaroslav Dočkal
Dobrý systém detekce kybernetických událostí a incidentů má mnoho funkcí, které lze snadno použít. Kvalitní monitoring, detekci anomálií, analýzu incidentů v čase, korelace, výkonnost, minimální false positives detekce apod. Obstojí Threat Intelligence vysokým nárokům kyberbezpečáků?
RUBRIKY

Virová stránka

39

Metamorfosa: Aprílové setkání

40
Konference IS2: Security – welcome back 41
Normy a publikace 42
Informace z partnerských společností 43
Management summary
44
Tiráž 45


 
TATE International s.r.o.
Hořejší nábřeží 21
150 00 Praha 5

Tel: +420 257 920 319-20
Fax: +420 257 313 695
e-mail dsm@tate.cz
DSM je odborný čtvrtletník zaměřený na problematiku informační bezpečnosti a ochrany dat. Jeho posláním je přinášet čtenářům aktuální přehled informací a vývojových trendů v širších souvislostech legislativních, sociálních, metodologických a technologických. Časopis vychází od roku 1997 a od roku 1998 je recenzovaným časopisem.
tvorba www stránek emocio